• Af Aarhus Motion
  • Kristina Langwadt
  • Skrevet d. 19.05.16

Alternativ træning - bakketræning

Husker du at variere din løbetræning? Mange motionister løbetræner på den samme måde – det samme pace, den samme distance og på det samme underlag. Det kan dog være enormt gavnligt for både din krop og din løbeform at variere træningen.


I dette indlæg vil vi fortælle lidt om træningsformen "bakketræning", som er gavnligt for dig, der gerne vil have en effektiv træning, der gavner løbeformen på flere forskellige måder. Bakketræning er godt for hele kredsløbet, da du skal bruge energi på at kæmpe dig opad og bruger flere kræfter i afsættet end ved almindelig løb. Ved bakketræning øger du skridtlængden ved et kraftigt afsæt bagud og et højt knæløft foran kroppen; du bruger altså ballerne, lægmusklerne, svangen og haserne på en anden måde, end ved almindelig løb. Vær opmærksom på at samtidigt med, at du aktiverer en større del af underkroppen, skal du også spænde op i overkroppen for at bevare den gode løbeteknik og sikre, at du ikke falder sammen.

Ved at du aktiverer underkroppen og sætter lårmusklerne på overarbejde, bliver din træning ekstremt effektiv, hvilket både styrker din udholdenhed og gør dig hurtigere på fødderne. Resultatet af din bakketræning bliver derfor, at du får styrket de muskler, du bruger, når du katapulterer dig fremad - både når du skal løbe opad og ligeud. Du vil derfor mærke, hvordan du får ´stærkere´ skridt.

Udover at du får en bedre kondition og udholdenhed, så styrker bakketræning også din krop, da dine muskler kommer på overarbejde og du får trænet leddene. Du kan derfor blive mere modstandsdygtig over for skader. Skadesrisikoen er typisk også mindre ved bakketræning, da du formentligt bliver træt, før du går i stykker. Det er dog vigtigt at være opmærksom på underlaget, når du løber, da risikoen for at vrikke om er større, når der løbes i kuperet og bakket terræn.

Bakketræning er en hård men effektivt, sjov og anderledes træningsform, der kan være en god afveksling til dine almindelige løbepas. Nogle af verdens bedste løbere i Kenya og Etiopien træner i kuperet terræn hver dag, så det er bestemt en træningsform, man kan have i baghovedet, hvis man vil forbedre sin præstation.