- Af Pernille Thalund Jensen
- StayActive
- Skrevet d. 19.12.16
Er motivation noget alle kan få eller er det en egenskab, der ligger i personligheden? Der findes mange myter om motivationen, men det gode er, at alle kan arbejde med den. Generelt er det højsæson for hygge, hvilket for manges vedkommende betyder, at løbeturene bliver droppet til trods for diverse julearrangementer – men vil du gerne være i god form til forårets og sommerens løbetræning, så er det en god idé at snøre løbeskoene i ny og næ henover vinteren.
De fleste har oplevet, hvordan det kan være en stor udfordring at komme ud at løbe på de mørke og kolde vinterdage, selvom man har gode intentioner - og det er her, at motivationen spiller en stor rolle. Det er en fordel at være bevidst om, at det kræver lidt ekstra at få snøret løbeskoene og komme afsted, da der er flere ting, som du selv kan gøre for at bevare din træningsmotivation.
Målsætning som redskab
Målsætninger er et godt idrætspsykologisk redskab til at opnå motivation og sætte sig et mål for den daglige træning. En god målsætninger øger kvaliteten af din træning, fordi den retter bevidstheden mod det, du skal blive bedre til. For at din træning skal blive en succes, er det vigtigt at sætte sig nogle konkrete mål, som skal være:
Specifikke
Målelige
Accepterede
Realistiske, men udfordrende
Tidsbestemte
Du bør først og fremmest gøre det klart, om dine mål skal være offentlige eller private? Får du støtte af andre til at nå dine mål? Er der andre områder inden for dit liv, hvor du har sat dig nogle mål? Det hele handler nemlig om DIG, hvorfor du gerne vil løbe? Er det fordi, du gerne vil tabe dig, vil du gerne under 2 timer på et halvmaraton eller er det et væddemål på arbejdspladsen?
Hvis du ikke allerede har en målsætning med dit løb, kan du med fordel fastsætte dig et mål med udgangspunkt i dit individuelle svar. Det er vigtigt, at målsætningen er så specifik som muligt, og den skal helst være tidsbestemt. Derudover skal det gerne være målbart, relevant og ikke mindst opnåeligt - gerne gennem delmål. Det er derfor vigtigt, at du ikke ser hver eneste løbetur som enten en succes eller en fiasko, men derimod som en del af en langsigtet udvikling. Hvis du sætter dig procesmål, vil du i højere grad opleve, at den enkelte løbetur bliver et betydningsfuldt skridt på vejen til at nå dit overordnede mål. Husk, alt vejr er løbevejr, så et par regndråber er ingen undskyldning for at snyde kroppen for at komme i sving.
Planlæg dit løb og løb med andre
For at forvandle målsætningen og de gode intentioner til handling, kan det for mange være en god idé at planlægge, hvornår man vil løbe. Ved at afsætte tid til det i kalenderen og gøre det til en rutine, skal du ikke planlægge og overtale dig selv til at komme afsted hver gang. Du skal bare hoppe i tøjet og komme afsted. Og du fortryder ikke, når du kommer hjem – det gør du kun, hvis du ikke kommer afsted.
Det kan også øge motivationen at finde en løbemakker eller tilmelde sig en løbeklub. Det er nemlig lettere at holde gejsten oppe, hvis du ved, at din veninde, kollega eller løbeklub står og venter på dig. På den måde forpligter man sig i forhold til andre, samtidig med at der opstår et fællesskab omkring træningen. Ved at løbe med andre, vil du højest sandsynligt også opdage, at du vil være i stand til at løbe både længere og hurtigere, end når du løber alene. I fællesskab kan I nemlig med fordel udfordre, presse og motivere hinanden, så træningen bliver mere effektiv.
Tilmeld dig et løb – allerede nu
Hvis du ikke allerede har købt et startnummer til et af næste forår og sommers mange motionsløb, kan det være en god motivation for din daglige træning at gøre det allerede nu, så du har et specifikt løb at træne frem imod.
Der findes dog motionsløb hele året rundt, og ved at tilmelde dig et eller flere løb hen over vinteren, har du nogle delmål at træne frem mod. Det er en god mulighed for at prøve sin form af mod sig selv og andre. Aarhus Motion afholder eksempelvis Vinterløbene i perioden fra januar til april, hvor det er muligt at tilmelde sig både 5 og 10 km ruter.
Sidst, men ikke mindst er det vigtigt, at du ikke stopper med at løbe, selvom du ikke kommer afsted så ofte, som du gerne vil. Vær i stedet for tilfreds med de gange, som du rent faktisk kommer afsted. Husk, at uanset hvor ofte, hvor langt og hvor langsomt du føler du løber, så overhaler du stadigvæk dem på sofaen!
Husk også at en plan altid er udgangspunktet og skal tilpasses den enkelte. I StayActive forsøger vi altid at individualisere vores træningsplaner, så de rammer dig bedst og mest effektivt. Det giver for os god mening ”kun” at træne to gange om ugen i stedet for fem gange, hvis man i stedet træner korrekt og effektivt.