- Af Aarhus Motion
- Skrevet d. 27.03.17
Det kan give store problemer at gennemføre et løb, hvis du får vabler af dine løbesko. Det er gnidningen af den hårde overhud og den levende underhud (friktion), som giver dig de trælse og onde vabler. Én af årsagerne kan være, at dine løbesko er for løse, og at dine fødder derfor kommer til at rutche rundt i dine løbesko.
Ligeledes hvis din fedtprocent ændrer sig, vil det også kunne ændre din fodstørrelse, og det kan derfor være, at de løbesko du passede for 3 år siden, ikke passer længere.
Der findes heldigvis nogle gode råd, som du kan bruge for at forebygge vabler.
- Løbesko
Det absolut vigtigste til din løbetur, er at du har de rigtige løbesko, som passer dig. Når du går ud og investerer i et par nye løbesko, er det en god idé at du køber en størrelse som sidder tæt, men som ikke strammer og gør ondt. Der er forskel på hvilke løbesko du skal købe, alt efter hvilke distancer du løber. Er du marathonløber vil det være fornuftigt at du investerer i et par løbesko, som er lidt større, da det giver plads til hævede fødder på de lange distancer.
En rigtig god idé er at få foretaget en løbetest i skobutikken, som ud fra din løbestil vil kunne fortælle dig, hvilken sko der passer bedst til netop dig.
Du kan også undersøge din størrelse, ved linket her: https://iloebesko.dk/stoerrelsesguide/
- Løbesokker
Mange er ikke klar over vigtigheden i at bruge løbestrømper - men det er faktisk det andet vigtigste, efter at finde de rigtige løbesko. Løbestrømper er en behagelig strømpe, som beskytter dine fødder under løb. Løbestrømperne kan forhindre skader, og samtidig have indflydelse på dine resultater.
- Samaritter
Deltager du i forskellige former for konkurrenceløb (halvmarathon, marathon osv.) og har du fået en vabel, anbefales det at du får hjælp til behandling af din skade af samaritterne. De står klar med det rette udstyr og kan hjælpe dig, så du kan gennemføre løbet alligevel.
- Korte tånegle
Det er vigtigt at du ikke løber med for lange tånegle, da det vil irritere dig og kan give dig blodsamlinger og vabler – så klip dine tånegle.
- Snørebånd
Du kan undgå at få vabler, hvis du strammer dine snørebånd, så dine fødder ikke rutcher rundt og ødelægger huden på fødderne. På linket her, kan du få mere inspiration til at binde dine snørebånd, så du mindsker risikoen for at få vabler. https://iloebesko.dk/binde-loebesko/
- Af med sko og strømper
Når du kommer hjem fra en løbetur anbefales det, at du tager dine sko og løbestrømper af. Det kan også være en god idé, at du sætter dine sko til udluftning efter løbeturen.
- Plaster
Du kan forebygge vabler ved at bruge plaster. Der findes mange forskellige og gode slags, som f.eks. Leuko-plaster (kan købes på apoteket), og Compeed plaster. Sæt plasteret på, der hvor du har mistanke om at få en vabel. Det er også muligt at bruge sportstape, eller andre former for plaster til at forebygge vabler. Hvis du allerede har fået en vabel, bør du også tage plaster på, inden du skal ud og løbe.